top of page

Blog

Családállítás menete

Mi történik pontosan a csoportos családállításon? Mi a családállítás menete? Sokan megkérdezik ezt tőlem, ezért leírom itt röviden amit a csoportos családállítás menetéről tudni érdemes.

Általában reggel tízkor találkozunk. A csoportban maximum 15 fő van, ebből sokszor páran csak segítőnek jönnek, nem akarnak „állítani”. Egy rövid felvezetőben ismertetem a családállítás módszer alapjait, ami után mindenki számára egyértelművé válik, hogy milyen problémánkra lehet segítség a családállítás. A testi és lelki bajok hátterében tudattalan sorsátvételek vagy saját életbeli történetek állhatnak. A családállítás a nehéz sorsokról szól, csak ezzel dolgozunk. Ha »átvett a csomag«, leteheted, ha a tied, akkor is.

Ezután megismerkedünk a Hellinger féle családállítás módszerének alapfogalmaival. Ha egy klán (bővebb családi közösség) taggal valami életbevágóan rossz történt, akkor nehéz sorsa van. Az egyéni lelkiismereten túl működik egy kollektív rendszer-lelkiismeret is, amely az egyén számára tudatosan nem – vagy nehezen – hozzáférhető. Ez az emlékezet tartalmaz mindent, ami a klánunkban történt.

Ha valakinek nehéz sors jutott, ha megsérülnek azok a törvényszerűségek, amelyek a családi rendszerre hatnak, akkor működési zavart okozhatnak a rendszerben. Ezt a zavart érzékelhetik a családtagok, akik tudattalanul, mintegy gyermeki szeretettől vezérelve átveszik a nehéz sorsot, és annak ellenére, hogy akár nem is ismerték az illetőt, ugyanúgy élnek, éreznek, viselkednek, mintha az a rossz dolog velük történt volna meg. Mintha azt mondanák önmagukban: majd én átveszem a te terhedet. Az ilyen, tudattalanul ható fogadalmakat hozzuk a felszínre a családállítás segítségével.

A családállítás során az álltani vágyók sorban jelentkeznek, és az adott jelentkező konkrét problémájával foglalkozunk általában 1-1.5 órát. Az idő nagyon gyorsan elrepül, így az egyénnek ez az idő jóval rövidebbnek tűnik.

A kérdés feltevése után az állítani vágyó a kérdés elemeire képviselőket választ a csoportból, ők képviselik pl. a problémában szerepet játszó adott családtagot. A képviseletek kiosztása után kezdetét veszi az állítási folyamat: a képviselők ráhangolódnak feladatukra, saját testérzeteikre s ezáltal képesek megjeleníteni a rájuk osztott képviselet minőségét.


A családállítás menete során egy adott ponton elérkezik a családállításban az integrációs szakasz, amikor az állítást kérő beállhat a saját immár megváltozott helyére. Ez a szakasz gyakran komoly érzelmeket indít útjára, elfojtott érzéseket szabadít fel, itt semmiképpen sem siettetjük a folyamatot. A családállító terapeuta a folyamatot kérdésekkel irányítja, mederben tartja, nem erőltet sem kérdéseket, sem megoldást az állítani vágyóra, illetve a csoport tagjaira.

Miután lecsendesedtek az érzelmek, az adott állítás után a képviselők visszaadják a képviseletet, és az állítást kérő szavakkal is elmesélheti, hogy pontosan hogyan érzi magát. Az állítási napot mindig visszajelző körrel fejezzük be.Comments


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page